NXPD IS ONDERDEEL VAN

Bedrijfshulpverlening (BHV) op de bouwplaats

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Juist daarom moet je als werkgever zorgen dat de bedrijfshulpverlening (BHV) goed geregeld is. Wordt er iemand onwel? Breekt er brand uit? Bij calamiteiten wordt van de bedrijfshulpverlener eerste hulp en sturing verwacht, ook op de bouwplaats.

Hoeveel BHV’ers heb ik nodig?

Het aantal BHV’ers hangt af van de grootte en aard van het bedrijf en de aard van de risico’s. Bedrijfshulpverlening is belangrijk op elke werkplek: op kantoor, de werf en op afzonderlijke bouwplaatsen. Zijn er een of meerdere van je medewerkers bij een particulier aan het werk? Dan geldt ook dit als werkplek. Dit kan betekenen dat je, ook in een klein bedrijf, meerdere gecertificeerde BHV’er nodig hebt. Ook is een goede planning van belang, zodat er bij ziekte of vakanties altijd voldoende BHV’ers beschikbaar zijn.

Bij grote bouwprojecten werken vaak meerdere aannemers samen op één bouwplaats. Niet ieder bedrijf hoeft eigen bedrijfshulpverleners aan te stellen. Er kan een zogenaamde BHV-paraplu worden samengesteld, waarbij werknemers van een onderaannemer onder de BHV-organisatie van de hoofdaannemer vallen. Iedere werkgever blijft wel verantwoordelijk voor de gezondheid en veiligheid van zijn personeel en de goede implementatie van de bedrijfshulpverlening.

Is BHV verplicht voor ZZP’ers?

In de Arbowetgeving wordt specifiek gesproken over de relatie tussen werknemers en de verplichtingen voor werkgevers. Heb je een eenmanszaak en dus geen werknemers? Dan ben je in principe niet verplicht tot bedrijfshulpverlening. Wél ben je als ZZP’er ten aller tijde verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid.

Dit betekent wel dat jij binnen jouw eenmanszaak geen uitzendkrachten, stagiaires, vakantiehulpen of andere bezoekers mag laten werken. Heb jij wel mensen voor je aan het werk? Dan geldt mogelijk de zorgplicht niet-werknemers. Bij een ongeval kan het zo zijn dat je alsnog als werkgever wordt aangemerkt en schadevergoeding moet betalen. Daarom is het, ook als ZZP’er, verstandig om goed voorbereid te zijn en een BHV-cursus te volgen.

Klik hier voor het complete aanbod van BHV-cursussen bij NXPD Opleiden.

Blijf op de hoogte van NXPD!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief